Технологија на градба на платформа за дупчење со хоризонтална насока (I)

1. Конструкција на водич

 

Избегнувајте отстапување на кривата и формирање на форма „S“ во водена конструкција.

Во процесот на изградба нанасочено дупчењепреку, без разлика дали водичката дупка е мазна или не, дали е во согласност со оригиналната дизајнерска крива и избегнување на појавата на „S“ обликот на дупката за водич е предуслов за успешно завршување на конструкцијата на вкрстувањето.За да се избегне формирање на форма „S“, може да се преземат следниве мерки:

 (1) Во процесот на мерење и поаѓање, користете ја вкупната станица за повторно тестирање и потврдување на излезните и влезните точки повеќе од три пати за да се уверите дека цевководот на премин е во согласност со дизајнот.

(2)Пред дупчењето, инструментот за дупчење се калибрира и повеќекратни точки на мерење за да се обезбеди неговата точност.

(3) Анализирајте ги геолошките услови пред да започнете со работа, нацртајте ја напречната крива на начинот на поврзување на секоја дупчалка на координатна хартија според дизајнерската крива, означете ја секоја цевка за дупчење и означете ги соодветните геолошки услови на различни длабочини;Во процесот на дупчење, според позицијата на дупчење на условите за формирање за контрола на вискозноста на калта перформанси, во секое време според геолошките услови за да се прилагоди притисокот на калта, односот на калта и други параметри.

(4) Откако ќе се постави машината за дупчење, прецизно измерете ја големината на вклучениот агол, пресметајте го хоризонталното повлекување и снимајте го и постепено поправете го според дозволената вредност на искривувањето на вкрстувањето за време на процесот на дупчење, за да избегнете обликот „S“ на цевката за дупчење во формацискиот тип за да се обезбеди мазност на кривата на дупчење и да се подобри квалитетот на дупчењето на пилот дупката.

(5) Разберете ги површинските, геолошките и хидролошките услови и измерете го азимутот на вкрстената централна линија без магнетни пречки.Мерењето на аголот на азимутот се врши од двете страни на гробното место и местото на ископување.

(6) Намотката треба да биде шифрирана над вкрстената оска, а отстапувањето треба често да се мери за да се осигура дека вкрстената оска е конзистентна со оската на дизајнот и точноста на ископувањето на горниот куп на откопаната точка.

(7) Записите за контрола на насоката мора да бидат целосни, точни и ефективни.Во процесот на пилот-дупчење дупка, секоја абнормалност и прекин на дупчењето треба да се евидентира.

(8) Набљудувајте ја разликата во притисокот на калта и промените на калта во секое време за да обезбедите основа за проценка на работната состојба на пумпата за кал;набљудувајте ја промената на погонскиот притисок за да обезбедите основа за работа на алатот за дупчење.

(9) Со цел да се осигура дека кривата на дупчењето е конзистентна со дизајнерската крива на вкрстување, системот за управување ќе се тестира кога ќе се дупчи пилот дупката, главно вклучувајќи: тестирање на конзолата на дупчалката, тестирање на уредот за интерфејс за податоци, дијагноза на сондата (вклучувајќи проверка на калибрација на сонда, податоци и сл.) континуирано откривање.Откако ќе се завршат сите тестови и прилагодувања, продолжете со нормално дупчење.

https://www.gookma.com/horizontal-directional-drill/

2.Третирајnt мери кога дупчалката е заглавена

(1) За време на дупчењето на пилот-дупчето, дупчалката може да се заглави, што се манифестира со нагло зголемување на притисокот на калта или моментално зголемување на вртежниот момент на машината за дупчење (при ротирачко дупчење).Во тоа време, вртежниот момент генериран од моторот за кал не може да го надмине дејството на вртежниот момент на карпата на дупката за дупчалка, дупчалката престанува да ротира.

Постојат две опции:

● Кога падот на притисокот на калта може да се одржи во опсег од 500 psi, можно е веднаш да се запре напредувањето на цевката за дупчење и наместо тоа да се повлече цевката за дупчење кон насоката на опремата за дупчење за да се натера дупчалката да ја напушти брзо занишајте, намалете ја разликата во притисокот на калта, а потоа користете побавно дупчење со потисок и брзина на потисок;

lКога падот на притисокот на калта ќе надмине 500 psi, пумпата за кал треба веднаш да се исклучи, да се запре пумпањето на калта, а цевката за дупчење треба да се повлече кон платформата за дупчење за да се спречи оштетување на моторот за кал поради прекумерен притисок на печатот.

 (2) За време на изградбата на отворот за водич, дупчалката се заглавува при замена на алатот за дупчење или при пумпање на цевката за дупчење под други посебни околности.Главната причина е што отстапувањето на поединечните делови е преголемо, чистењето на дупката не е темелно, прекумерната акумулација на сечињата за дупчење предизвикани од „дупката за собирање“, што резултира со заглавено дупчење.

Третман: Прво, калта треба да продолжи да работи нормално, и има доволно кал за да се пумпа во дупката.Во тоа време, цевката за вежба не треба едноставно да продолжи да се повлекува назад, инаку лесно ќе се заглави.Цевката за дупчење треба да продолжи да се движи напред со пумпање кал, трпеливо исчистете ја дупката, прилагодете го високиот раб на битот според првиот запис за дупчење, запрете ја ротацијата на цевката за дупчење што се враќа назад, внимавајте да го контролирате напнатоста на платформата , а потоа завртете ја цевката за дупчење напред, исчистете ја дупката многу пати додека не се изедначи низ делот „дупката за собирање“.

https://www.gookma.com/horizontal-directional-drill/

 

3.Изградба на реминг

 

(1) Контрамерки за паѓање на конусот во дупката при прерамнување

За време на конструкцијата на премачкување, поради прекумерната цврстина на карпата или променливата структура на карпестиот слој, конусот на конусот отсекувач може да падне во дупката, што ќе влијае на следната конструкција за премачкување.

Метод на третирање: Според податоците за евиденција на упатства, може да се одреди промената на напрегањето во секој дел од карпестиот слој.Откако машината за чистење карпи ќе се употреби 80 часа, заменете ја со нова за отсекување;Пред да навлезе препаратот во областа каде што се зголемува напрегањето на карпите, ако гребењето на карпите се користи повеќе од 60 часа, заменете го со нов.

(2) Контрамерки за скршена дупчалка за превртување

Геологијата на вкрстувањето на проектот е нерамномерна по цврстина и цврстина, а барањата за квалитет на обликување на преобликување се исклучително високи.Кога наидувате на места со големи промени во напрегањето на карпите за време на преварањето, лесно е да се предизвика фрактура на цевката за дупчење, што се манифестира со моментално намалување на вртежниот момент и напнатоста на дупчалката.

Метод на лекување: за време нанасочено дупчењеизградба, ќе се усвои процесот на градење на поврзување на дупчалка на откопното место.Откако ќе се скрши цевката за дупчење, навремено приспособете ја опремата на местото на ископување и повлечете го откопувачот на цевката за дупчење.Откако ќе се ловат сите копчиња за дупчалки, системот за водење треба да се инсталира странично во почвата за повторно да се води по оригиналната дупка за водење.

Gookma Technology Industry Company Limitedе hi-tech претпријатие и водечки производител нахоризонтална насочена машина за дупчењево Кина.

Добредојдени сте воконтактГукмаза понатамошна истрага!


Време на објавување: Февруари-07-2023 година